08 December 2010

hadiah buat yang tercinta

  10 Komen    


Akhirnya setelah berhempas pulas memikirkan hadiah terhebat buat hari lahir isteri tercinta, aku memilih sepohon bunga mawar yang berbunga, menghijau daunnya dan sebuah pasu yang berukir cantik.

Walaupun dari segi harganya budak sekolah rendah pun mampu untuk memilikinya, tapi aku ada pengertian tersendiri tersirat melalui pemberian ni.

Bila aku google kesukaan wanita, dari hasil kajian aku rating tertinggi kalo tak bunga, cokelat ataupun teddy bear. Mulanya aku bercadang nak hadiahkan bunga tapi bunga pasti akan layu dan tak sampai sebulan dah hilang dari pandangan.Nak bagi cokelat, lama mana sangat tahannya. Nak bagi teddy bear, kang asyik nak peluk teddy bear je pulak, jeles aku nanti. Hahaha..

Lalu dengan drastiknya aku memilih pokok bunga dan pasu ni. Kenapa ? 
  • Pasu tu menggambarkan cinta dan kasih sayang yang menampung kehidupan sehari hari yang penuh dengan suka duka.
  • Pokok bunga tu menggambarkan satu kehidupan yang perlu penjagaan dan perhatian.
  • Bunga mawar tu menggambarkan cinta yang sentiasa berkembang mekar dan mengharum menghiasi kehidupan.
  • Daun menghijau tu menggambarkan kebahagiaan yang tumbuh subur sepanjang masa.
  • Duri mawar tu menggambarkan rintangan dan episod duka dalam kehidupan yang mana perlu berhati hati mengawal dan menghadapinya agar tidak tertusuk padanya.
Hehehe..memandai je aku kan. Tapi dari sudut pengertian aku, camtu la maksud tersirat yang aku persembahkan untuk isteri tercinta aku tu. 


Lagipun kalo aku bagi pokok bunga ni, bila bila isteri aku nak bunga pun tak yah nak pegi beli lagi ye tak ? Petik je kat situ. Hehehe...



10 comments:

  1. pasu dan bunga boleh menjadi simbolik cinta nye

    FUUUUYOO dahsyat!

    nice~

    ReplyDelete
  2. brilliant ..!!! (^_^)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    DIY BLOG TEMPLATE

    ReplyDelete
  3. wah!
    bestnye dpt bunga skli ngn pasu. wuwu

    ReplyDelete
  4. pasu tu unik...mmg la wife suka

    ReplyDelete
  5. mr.syazwan : tu semua terpulang pada individu la kan..mulanya penin gak nak pikir apa nak bagi yang penuh makna..hehehe..

    ReplyDelete
  6. nabilah_2908 : terima kasih..jom layan APA KATA HATI

    ReplyDelete
  7. mizzapple : tu kira cam pakej terhebat la..hehe

    ReplyDelete
  8. E.d.Y : pasu tu cuma berharga RM5 je..tapi memang unik sebab buat aku sket lagi nak nangis bila wife aku punya la hepi ngan hadiah yang tak disangka sangka camni..

    ReplyDelete