09 December 2010

mengikuti pengikut

  11 Komen    
Ajaran sesat ke ? Hahaha..idok la. Takde kene mengena pun dengan sebarang kumpulan ajaran sesat atau apa apa ajaran pun. 

Rutin aku bila melayari internet ni pertama kali sebelum aku masuk entri baru kat blog sendiri, mesti aku nak jalan jalan melawat blog pengikut pengikut blog aku ni. Syok jugak kalo ada entri segar yang boleh dibaca. Kembang jugak la otak aku ni dibuatnya.

Memang la seronok bila dapat baca kisah kisah kengkawan lain. Memacam ada. Dah macam pasar malam lak aku rasa. Tapi satu kemushkilan dalam kepala otak aku ni, tetambah lak kalo tengok yang punya la ramai pengikut tu camne cara untuk diorang ikut balik blog blog pengikut tu ?

Adakah dengan hanya pandang sepintas lalu atau meluangkan sedikit masa untuk menyelami entri yang disiarkan atau sekadar buat tak pedulik je ?

Mesti la rasa best kalo ada pengikut setia yang tak jemu jemu jenguk blog kita ni kan tapi ada tak cara untuk kita menyetiakan diri gak ? 

Aku dengan terus terang cakap, setakat dapat jenguk dan baca dan tinggalkan komen bilamana perlu dan menyemak kat shoutbox je. Manual giler wife aku cakap. Berjam jam nak baca satu satu blog. Aii..membaca tu kan jambatan ilmu. 

Setakat ni aku bergumbira la melayan mengikuti blog blog kengkawan pengikut blog aku ni. Dapat kongsi pengalaman dan ilmu yang diperturunkan. Korang lak camne ? 

 

11 comments:

  1. aku pon rase ske bila ader orang yg setia singgahbalas ke blog aku tuh..hehehe..best kot ader pengikut :P
    nk setia mmg susah..amek masa lama

    ReplyDelete
  2. cara saya...

    sy akan berjalan pada blogger yg meninggalkan komen pada n3 dulu...itu keutamaan sy...lepas tu baru pergi ke blog list...kalau ada follower baru..singgah la sekejap kt blog dia.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    NASI GORENG AYAM

    ReplyDelete
  3. nas : tu la pasal. camne ek nak melawat keseluruhan blog kengkawan pengikut yang ramai tu secara efektif ? ada idea ?

    ReplyDelete
  4. nabilah_2908 : terima kasih atas tips yang diberikan.

    ReplyDelete
  5. ku kan jd follwer setia ko kan ???

    hehehe

    insyALLAH ku akan baca kisah2 kamu

    la ni pun da link da pun blog kamu kat rumah blog ku

    itu tanda wan suke blog ini lerr tapi bukan org nya

    hoho

    ReplyDelete
  6. seriously aku xpuas melawat blog2 followers aku...

    makin ramai followers, makin sekejap masa yg diluangkan untuk satu2 blog tu...nak melawat semua mmg xboleh, mana2 yang selalu komen tu mmg aku lawat hari2 la

    ReplyDelete
  7. mr.syazwan : terima kasih atas kesetiaan. setakat ni insyaAllah setiap kali online tak pernah lupa untuk melawat setiap blog followers aku. seronok berkongsi cerita ni.

    ReplyDelete
  8. E.d.Y : yups bro thats rite. rasanya bila semakin banyak followers tu memungkinkan kita untuk meringkaskan entri atau 'memaksa' followers untuk melekap mata nak baca keseluruhan entri fresh kita tu ?

    ReplyDelete
  9. hah aku follow ko pulak ,tengok post aku lak .
    tak best pon .

    ReplyDelete
  10. sYaflk-wAy : already followed..

    ReplyDelete