07 March 2011

anak baru

  23 Komen    
label: 
Salam hari isnin buat semua rakan pembaca. Hari ni lambat sikit update entri terbaru sebab maklum la, banyak tul urusan lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. 

Sehari dua ni aku ngan wifey banyak memikirkan cara nak bagi anak aku tu makan banyak. Terima kasih jugak kepada rakan rakan pembaca yang memberi pandangan dan cadangan dalam ruangan komen entri aritu.

Alhamdulillah sehari dua ni jugak boleh tahan banyak jugak la anak aku tu makan. Risau jugak sebab hujung bulan ni sekali lagi nak kena bawak ke klinik untuk ditimbang berat dan tumbesarannya. Cuma anak aku tu memang jenis tak reti nak duduk diam. Kecuali waktu dia tidur je baru la diam sikit. Sikit je tau sebab tidurnya sangat la lasak. 

Kalau nak cakap pasal ligat dia tu memang mengalahkan budak lelaki. Menggelejat tak hingat dunia. Ada je benda yang dia nak buat. Kalo pintu bilik stor terbukak, memang abis semua diselongkarnya. Kalau bagi tengok TV, asal ada je part berlagu mula la tak reti nak duduk diam. Berjoget sakan tetambah lagi kalo tengok K-Pop. 

Sebenarnya baru baru ni aku menerima kehadiran anak baru. Tiga sekali gus. Hebat kan ? Hehehe..tapi sebenarnya bukan anak aku pun. Anak kepada arnab peliharaan kitorang kat tempat kerja. Minggu lepas 6 ekor lahir tapi mati kesemuanya lepas beberapa hari. Maklum la ibu muda, agaknya tak berapa pandai nak jaga anak dia tu lagi.


Semalam pulak lahir lagi yang baru tiga ekor. Aku pun tak pasti yang mana satu bapak dia sebab antara empat ekor yang ada dalam sangkar ni pun aku tak pasti yang mane satu jantan betinanya. Ntah siapa punya angkara sampai arnab tu bunting, biarlah hanya mereka yang tahu.


Ni la rupa anak anak arnab yang baru lahir semalam tu. Aku dah bagitau kat kawan aku tu supaya bagi kat mak arnab tu. Ye la, kesian lak baby arnab tu kang nak menyusu. Tapi kawan aku tu takut nanti mak arnab tu pijak cam anak dia yang 6 ekor tu sampai mati. 

Aku malas nak cakap banyak. Pehni tengok pulak 3 ekor ni leh hidup ke tak. Sian baby arnab tu kan. Tapi tadi aku dah curi curi bawak mak arnab tu kat anak dia ni. Lepas aku tengok mak dia dah tak nak layan, baru aku antar balik kat sangkar dia. Ye la, baby baru lahir mesti la nak menyusu kat mak dia kan ? Kalo tak, nak menyusu kat siapa ? 

23 comments:

  1. cam ank tikus la palk ank arnb tu..kocik bona

    ReplyDelete
  2. dulu aku ade bela arnab..arnab ni kuat beranak..sebulan sekali kot dye beranak..

    lau bapak dye kejam..bapak dye gigit anak sampai mati kot..sebab nk mengawan anak ni menyusu je..hehe

    letak sekali je anak arnab tu..nk tau jantn betina tgk bentuk muka n puting lau x silap..:)

    ReplyDelete
  3. hope yg 3 ekor tu boleh survive la..huhu.. :)

    dah besar sikit..bawak la balik rumah...boleh di kawankan dgn anak En Pipoq.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    NASI GORENG SABAR

    ReplyDelete
  4. kalau mak dia tak nak nyusukan, ape susah..ang belikan aje susu dumex ke..enfagrow ke..isomil ke..bancuh kan, then ang susu kan aje dia.. hak hak hak..
    ;p

    ReplyDelete
  5. lupa nak ckp,
    nak bli susu tu, pastikan yg mahal sket, or bli susu yg berunsur soya ke..snang kate yg type baguih pny ah..baru lah otak 'baby' tu berkembang n membesar dgn sihat, kuat dan bijak!

    hehehehehe
    ;p

    ReplyDelete
  6. hehehe...ingatkan anak sendiri tadi. Tapi oklah anak tu tak mati. Macam anak hamster kawan ni, asal lahirkan je mati, tensen jugak. Tak tahu macam mana nak selamatkan...

    ReplyDelete
  7. ayah mereka kena bertanggugjawab diatas anak2 nya...huhu

    ReplyDelete
  8. huhuhuhuhuhuhu

    seiyes xleh tgk lama

    geli

    huhuhuhu

    ;(

    ReplyDelete
  9. arnab ni mmg cepat membiak
    dan kuat berak...hihi

    apa kat pisah mak dari paknya
    maybe dia boleh tumpu kat anak pula..

    psl anak dara tu..rasanya dia boring tu
    cepat2lah bagi adik teman dia main..pipoq

    ^______________^

    ReplyDelete
  10. Oooo..cenggitu eh rupa baby arnag..baru first time nengok =)

    ReplyDelete
  11. senyum cinta :

    baru 1st time tgk newborn rabbit ke ?

    ReplyDelete
  12. cik ubi :

    ibu arnab tu dah dikenalpasti..sekarang ni time nak menyusu je baru bawak ibu dia kat anak dia tu..

    ReplyDelete
  13. nabilah_2908 :

    hehehe..nak kene tunggu dah bercerai susu dulu la baru leh bawak balik..

    ReplyDelete
  14. h A n Y S :

    aku memang cadang nak buat cam ko cakap tu..tapi takde puting botol yg muat mulut anak arnab tu..hehehe..

    kalo tak mau je aku bagi diorang minum susu enfagrow tu..

    ReplyDelete
  15. G :

    kena kenal pasti dulu apa yg mengakibatkan kematian tu..cam aritu yg 6 ekor mati tu pun sebab kena pijak ngan mak arnab tu..tu sekarang ni time menyusu je baru letak mak dia..

    ReplyDelete
  16. man yusoef :

    masalahnya takde sekor pun yang mengaku untuk bertanggungjawab bila disoal..ko boleh tolong buat ujikaji DNA kan ? hehehe

    ReplyDelete
  17. mr.syazwan :

    hehehe..lum tumbuh bulu lagi memang geli kalo tgk..tunggu dalam seminggu dah tumbuh bulu baru la comel..

    ReplyDelete
  18. Ati Masrif :

    nak bagi adik kat Qiqi ? hehehe..nanti tanya kat mama dia dulu..

    ReplyDelete
  19. arnab sy beranak dalam lubang.. macam mane nie,,, mak die kambus die dalam tu....

    ReplyDelete