08 May 2011

arang

  17 Komen    
label: , , ,
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari ahad buat semua rakan pengunjung. Buat apa hari hujung minggu camni ? Tidur je ? Mungkin ada yang mengambil kesempatan bawak ibu masing masing pergi makan makan kot sempena meraikan hari ibu yang jatuh pada hari ni.

Hari ni seperti biasa di hujung minggu adalah entri tentang review filem yang aku tonton setiap sabtu malam minggu bersama anak dan wifey aku kat rumah. Masih lagi genre seram menjadi pilihan utama sebagai tontonan dan kali ni kitorang memilih filem yang bertajuk 'arang'.


Oops..jangan salah sangka pulak. Ape kes nak tengok cerita pasal arang bahan bakar tu. Filem yang bertajuk arang ni adalah filem seram terbitan negara Korea Selatan pada tahun 2006 dengan Sang-hoon Ahn sebagai pengarah utama filem ni. 


Antara para pelakon utama yang menjayakan filem ni adalah Yun-ah Song, Dong-wook Lee, Jong-su Lee, Hae-in Kim, Won-jung Jeong, So-yeong Choo, Seung-ju Lee dan Seung-sheol Lee. 


Filem ni mengesahkan tentang seorang penyiasat veteran bernama So-young dan rakan barunya Hyun-gi yang menyiasat tentang kes kematian yang misteri. Bermula dengan satu kes kematian yang mulanya dianggap sebagai kes bunuh diri, kemudian diikuti dengan kes lain dimana mangsa itu semua berkaitan dengan satu sama lain.


Lebih membingungkan, So-young sering mengalami mimpi ngeri dimana seorang kelibat wanita sering menggangu tidurnya. Sebagai rakan bertugas, Hyun-gi pernah bertanya kepada So-young kenapa dia memilih kerjaya sebagai anggota polis. Namun So-young enggan memberitahu rahsianya. 

Sewaktu So-young remaja, dia pernah dicabul oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya. Hanya mengingati parut yang terdapat pada tangan pencabul itu, So-young dengan penuh dendam berhasrat untuk membalas dendam memburu dan membunuh lelaki yang mencabulnya. Itulah sebabnya dia memilih untuk menjadi anggota polis bagi memudahkan pencariannya namun kerap kali juga menemui jalan buntu.


Setelah ahli forensik meneliti dan mengkaji sebab sebab kematian kesemua mangsa, didapati mereka semua telah diracuni melalui rokok yang telah dicemarkan dengan sejenis bahan gas yang mengakibatkan serangan jantung. 

Sejak dari itu, tersingkaplah segala persoalan satu persatu. Rupanya yang menjadi dalang pada kematian mangsa tu semua adalah Hyun-gi. Imbasan kisah sepuluh tahun terdahulu menunjukkan Hyun-gi ketika itu baru menamatkan persekolahannya dan menaruh hati pada seorang gadis yang bernama Min Jeoung. 


Tapi belum sempat dia nak meluahkan perasaannya, rupanya Min Jeoung telah mempunyai seorang teman lelaki dan lebih menyedihkan Hyun-gi, dia sendiri telah terlihat Min Jeoung bersama teman lelakinya itu mengadakan aktiviti tidak bermoral di sebuah gudang menyimpan garam.

Kemudian pada satu hari, sekumpulan pemuda dari Seoul telah datang ke kampung Hyun-gi tu dan mereka tertarik kepada Min Jeoung lalu merancang untuk merogol Min Jeoung. Hyun-gi telah diarahkan untuk merakamkan segala perlakuan mereka tu.


Ketika mereka sedang memperkosa Min Jeoung, teman lelakinya datang untuk menghalang akan tetapi dia telah dibunuh oleh kumpulan pemuda tu. Hyun-gi yang menyaksikan kejadian itu kemudiannya melarikan diri. Min Jeoung pula selepas kejadian itu menghilangkan diri dan ada penduduk kampung itu menyangka dia telah membunuh diri ekoran kejadian terhadap dirinya tu.

Akibat kes kehilangan Min Jeoung tu, kesemua pemuda itu telah didakwa namun seorang pegawai polis yang kaki rasuah telah melepaskan mereka dan sebenarnya telah membawa Min Jeoung ke gudang menyimpan garam tu lalu membunuh Min Jeoung yang rupanya ketika itu telah mengandung dengan menimbusnya dengan longgokan garam.


Hyun-gi yang kecewa dengan kematian Min Jeoung telah membalas dendam terhadap kesemua pemuda yang memperkosa Min Jeoung dan dia sendiri berjaya mengumpan pegawai polis yang membunuh Min Jeoung untuk pergi ke gudang penyimpanan garam tu.

So-young pula yang telah mengetahui perancangan Hyun-gi bergegas ke gudang penyimpanan garam tu untuk menghalang Hyun-gi dari terus melakukan jenayah dendamnya. Sebelum sempat Hyun-gi menamatkan riwayat hidup pegawai polis tu, So-young telah menyerbu dan mengarahkan Hyun-gi untuk menghentikan perbuatannya.



Hyun-gi yang merasakan hidupnya tidak bermakna akhirnya telah membunuh diri. Hujan yang turun ketika itu pula telah menghakis timbunan garam yang akhirnya mendedahkan mayat Min Jeoung berserta bayi yang dikandungnya yang telah keguguran.

Di akhir cerita, So-young bermimpi dia bersama Min Jeoung berada di gudang penyimpanan garam tersebut gembira bersama. Keesokan harinya seorang lelaki ditemui mati dalam keadaan misteri di sebuah hotel dan setelah disiasat rupanya lelaki itu adalah lelaki yang pernah mencabul So-young. So-young berpendapat kematian lelaki tu diakibatkan oleh roh Min Jeoung yang membantunya membalas dendam.

So-young kemudiannya meletak jawatan dan menjadi penulis dan penerbit novel. Di pengakhiran filem, tertulis satu mitos bahawa pada 400 tahun dahulu  terdapat sebuah kampung yang mempunyai ramai pihak pegawai berkuasa kerajaan. Namun seorang demi seorang ditemui mati sehingga tiada seorang pun yang mahu ditugaskan di kampung tersebut.

Walau camne pun ada seorang pegawai berkuasa ni menawarkan dirinya untuk bertugas di kampung tersebut dan dia mendapati kes kematian pegawai berkuasa terdahulu adalah kerana pembalasan roh 'Arang' yang diperkosa dan dibunuh. Roh Arang tu telah memburu dan membunuh setiap orang yang terlibat termasuklah pegawai yang bersekongkol dengan kematiannya.

Pegawai baru itu juga telah menemui mayat Arang dan kemudiannya menanamnya dengan penuh hormat. Dikatakan mayat Arang tidak mereput sebegitu lama adalah kerana kebencian dan dendamnya terhadap orang orang yang memusnahkan hidupnya.

Panjang pulak review filem kali ni. Dari lima tahap pengecutan perut, aku bagi tiga pengecutan untuk filem Arang ni. Ada jugak babak babak yang buat aku terperanjat walaupun jarang sekali aku terperanjat bila tengok filem filem seram ni. Kalau yang lemah semangat tu, ajak la teman atau ahli keluarga menonton sama. Nanti tak la takut sangat. 

Apa pun tu je review untuk kali ni, kita jumpa lagi di hari yang sama minggu depan untuk review filem yang lain pulak.


17 comments:

  1. Kahkahkahk! ingt ke citer Melayu.. hehe apapun aku wajib tonton citer ni. mcm best je :)




    Blog saya juga!
    daus
    Korean Shows

    Kedai saya jugak!
    Rayban Malaysia

    ReplyDelete
  2. LEE DONG WOOK!!!!!!!!!!!!!


    akan diusahan utk tgk klu dah namanya lee dong wook blakon.. xD

    ReplyDelete
  3. tekejot oiiiii TERtengok gambo mata tuuuu.. T____T


    wait, wait, waittttt..adakah hero cite ni namanya Lee DOng Wok?!! based on gambo yg ke-3 tu mcm dia. if yes, yeah!ang dah berjaya buat aku xcited nak tgk cite ni, ngiahahahaa~;p

    btw, suka bebenau ang ngan cite seram dr korea ni ea?hmm... ;D

    ReplyDelete
  4. macam best je cite ni,,
    nk tgk tapi umah sewa aku mana ad tv..
    haahha...

    ReplyDelete
  5. Off topics. Rumah arwah nenek pernah memasak air mengunakan dapur arang memang sedap kalau dibuat air teh.

    Cuma masak lauk pauk baru gunakan dapur gas

    ReplyDelete
  6. Walaupun ada Lee Dong Wook tapi genre seram bukan lah kegemaran.

    ReplyDelete
  7. Ce sac cartable Michael Kors est si universel qu'il pourrait plaire à tout le monde. Dans cet article, je vais essayer de passer en revue les caractéristiques principales et les éléments qui distinguent ce sac à main des autres.

    tags:Bolsos Michael Kors Rebajas,Bolsos Michael Kors Baratos,Bolsos Michael Kors El Corte Ingles

    L’extérieur de ce fourre-tout Michael Kors est un cuir métallisé de laiton froncé et froncé. Si vous connaissez les sacs à main Michael Kors, vous savez que ce cuir sera doux et souple. Les deux grandes poignées supérieures sont attachées au sac avec quelques centimètres de chaînes dorées, puis les moitiés supérieures des bretelles présentent le même cuir couleur laiton.

    tags:Bolsos Michael Kors Baratos,Michael Kors Örhängen

    La diversité des couleurs et la taille utilisable de ce sac le rendent parfait pour un usage quotidien. Les poches intérieures ne manquent pas pour aider à garder les choses en ordre. Il y a des endroits parfaits pour votre téléphone ou votre Blackberry. Le zip top empêche les malfaiteurs de saisir votre sac dans un bar et aide également à contenir tout ce qui se trouve à l'intérieur lorsque vous courez pour créer ce train.

    tags:Windguru Longchamps,Longchamp Soldes Destockage,Pronote College Longchamp

    ReplyDelete
  8. Michael Kors Outlet Online was a huge success there and became very well known. The designer Kors then branched out into accessories including Michael Kors Handbags Clearance. He never lost focus on his American chic styling. Some of his most notable collections include the Michael Kors Totes, Michael Kors satchel and the Designer MK Outlet and Michael Kors Outlet Online Store.

    No one has to know that they are cheap Ray Ban Sale UK and no one will know unless you tell them. Each of the cheap designer Ray Ban Sunglasses Sale UK carries the signature brand on the lens to let you know that you do have authentic designer Cheap Ray Ban Sunglasses UK.

    tags: Cheap Oakley Sunglasses UK,MK Outlet

    ReplyDelete
  9. Meanwhile, Democrats obviously do not have an electoral college lock. According to a tally by John Pitney of Claremont McKenna College, every Republican president since Rutherford B. Hayes in 1876 won a larger share of the electoral college votes than Trump, with the exception of George W.

    Une dizaine de policiers ont galement effectu une perquisition au domicile d'un ses amis Strasbourg. Les policiers ont quitt l'immeuble du quartier de L'Esplanade avec un family reunion shirt ideas homme menott, qui portait un t shirt noir avec l'inscription Grozny (capitale de la Tchchnie) et le dessin d'une Kalachnikov dans le dos. Un deuxime homme a galement t emmen par les policiers..

    According to MN DOT, much of the state was reporting very poor travel conditions with most roadways completely covered with snow and blowing snow. There were even a few locations west of Duluth that were had no travel advised. Where temps were warm enough, most roadways from the Twin Cities and southeastern MN were mainly just wet..

    Me, identity and image are important. People don just want to listen to your music; they also want to see something beautiful in front of them. I did research and saw my career in the music industry was growing. Our hotel is situated between dynamic Scheveningen, the Embassy District and the centre of Royal The Hague. The Van Stolkpark forms a peaceful environment around the hotel. Beach or city? With our hotel, you don have to choose.

    Francis NY won its only meeting with No. 1 Robert Morris. Central split with Wagner. James gun shirts Grein testified Dec. 27 in a canonical deposition conducted by officials of the Archdiocese of New York, the Washington Post has reported.Grein's attorney, Patrick Noaker, told CNA that the New York officials were acting as "auditors," or delegates of the Holy See, adding that Grein was told that his testimony was part of an administrative process at the Congregation for the Doctrine of the Faith, the Vatican office charged with investigating and adjudicating charges of clerical sexual abuse.Grein claims that McCarrick, who was a family friend, began abusing trust the process shirt him in the late 1970s, when he was 11 years old and McCarrick was in his late 30s and a priest of the Archdiocese of New York.In July, Grein told the New negan shirt York Times that the abuse continued for the next 18 years, he said, during which time McCarrick was consecrated a bishop and served as auxiliary bishop of New York, and diocesan bishop of Metuchen and then Newark.Grein's testimony this week alleged that McCarrick repeatedly groped and assualted him during confession, his lawyer said. Grein also testified that McCarrick sexually assualted him in a car, later telling the boy's mother that Grein had spilled a soda, in order to explain a mess in the car.In November 2000, McCarrick was appointed Archbishop of Washington, where he served until his 2006 retirement.

    Form: Trial Judge Registration Form 4. Form: Request for information on becoming a synchronized team skating judge 5. Form: Rulebook and directory order form 6. A white wedding dress made from a parachute for a young Jewish woman in a displaced persons camp in Germany right after the war. At least a dozen other brides at the camp wore the same dress. An antiseptic looking desk from a Nazi medical center where mentally and physically disabledpeople were processed for extermination.

    ReplyDelete
  10. Both things are possible if you carry Michael Kors Handbags Wholesale. If you are a woman who goes for innovative designs, a designer Michael Kors Bags On Sale is perfect for you. Offering a huge selection of chic purses, handbags, shoes and accessories, Michael Kors Outlet Online Store celebrates womanhood in an entirely unique way. Michael Kors Factory Outlet Online Store At Wholesale Price are one of the most sought-after handbags worldwide. We all agree that diamonds are a woman's best friend; however Official Coach Factory Outlet Online are absolutely next in line. To Coach Outlet Sale aficionados, don't fret because we have great news: a discount Official Coach Outlet Online isn't hard to find. If you are a smart shopper looking for a good buy and great deals on your next handbag purchase, you can go to Official Coach Outlet Online.

    Friendly Links: Toms Shoes Womens | Toms Clearance

    ReplyDelete