05 July 2011

kuala kangsar (siri 3)

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari selasa buat semua rakan rakan pengunjung. Kalau tengok berita kelmarin, antaranya pasal pilihanraya kat Thailand tu yang dimenangi oleh parti pembangkang yang diterajui oleh Yingluck Shinawatra. Adakah ianya akan menjadi penyuntik semangat pihak berkenaan di negara kita untuk meneruskan hasrat bersih mereka ? 

Yingluck Shinawatra

Lupakan pasal tu semua sebab hari ni kita nak meneruskan zoom Malaysia kita kat bandar Kuala Kangsar, Perak ni. Kalau minggu lepas kita dah melawat Istana Iskandariah dan Masjid Ubudiah di Bukit Chandan, apa kata hari ni kita terjah tempat menarik yang lain pulak.


Masih lagi di sekitar Bukit Chandan, kali ni kita berkunjung pulak ke Galeri Sultan Azlan Shah. Secara rasminya dibuka kepada umum oleh DYMM Paduka Seri Sultan Azlah Shah pada 9 Disember 2003, galeri ni menjadi salah satu tarikan pelancongan yang terdapat di bandar Kuala Kangsar untuk dikunjungi.


Galeri ni yang asalnya adalah Istana Kota yang ditinggalkan pernah dijadikan sebagai sekolah pada tahun 1957 dengan nama Sekolah Kebangsaan Istana Kota. Kemudiannya pada tahun 1970 ianya ditukar nama kepada Sekolah Raja Perempuan Muzwin, mengambil nama sempena nama DYMM Raja Perempuan Perak ketika itu. Setelah mendapat bangunan baru pada tahun 1996, Sekolah Raja Perempuan Muzwin berpindah dan bangunan Istana Kota ni dicadangkan untuk menjadi  Galeri Sultan Azlah Shah sepertimana yang terdapat pada hari ini.


Dalam Galeri Sultan Azlan Shah ni terdapat berbagai barangan peribadi dan memorabilia milik Sultan Azlan Shah untuk tatapan umum. Selain tu, pada bangunan yang berasingan terdapat jugak unit kereta kerajaan dan peronda yang digunakan untuk mengiringi Sultan Azlan Shah memerintah. 


Kemudian kita teruskan lawatan kunjungan kita ni ke Muzium Di Raja Kuala Kangsar pulak. Lebih dikenali dengan nama Istana Kenangan, Istana Lembah atau Istana Tepas, ianya dahulu pernah menjadi tempat bersemayamnya DYMM Sultan Iskandar Shah dimana pada waktu tu Istana Iskandariah masih lagi dalam pembinaan.


Didirikan pada tahun 1926 oleh seorang tukang kayu melayu dari Seberang Prai, Haji Sopian dan dua anaknya mendirikan Istana ni menggunakan kayu keras diatas 60 batang tiang, berdindingkan tepas dan beratapkan kayu papan dari kayu jenis berlian. Uniknya bangunan Istana Kenangan ni ianya dibina tanpa menggunakan sebarang paku besi. 


Rekabentuk bangunan Istana Kenangan ni melambangkan seperti sebilah pedang yang tersimpan dalam sarungnya. Bahagian tengah Istana Kenangan ni ditempatkan singgahsana manakala ditingkat bawah pula dijadikan pejabat rasmi Baginda ketika itu. 


Bangunan Istana Kenangan ni kemudiannya dijadikan Muzium Di Raja pada tahun 1986 dimana pengunjung boleh melihat beberapa barangan peninggalan bersejarah pemerintahan kesultanan Perak. 

Lepas ni nak berkunjung ke mana pulak ? InsyaAllah minggu depan di hari yang sama kita zoom lagi bandar Kuala Kangsar ni. Sementara tu, tunggu aje la.
4 comments: