11 October 2011

Makan kawan

  1 komen    
label: , ,
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari selasa buat semua rakan rakan pengunjung. Cuaca kat Ipoh buat beberapa hari ni agak tak menentu. Kadang kadang hujan di sebelah pagi. Kadang kadang hujan di sebelah petang. Ada ketikanya hujan sepanjang malam. 


Semalam lepas habis mengajar anak D.B, sempat jugak aku berborak sekejap dengan D.B kebetulan dia balik ke Ipoh untuk menguruskan beberapa urusan perniagaan. Aku rasa hampir tiga bulan jugak la tak bersua muka dengan D.B ni memandangkan dia banyak menguruskan perniagaan yang berpusat di Kuala Lumpur.


Walaupun tak lama kami berborak, sempat jugak la dia menceritakan tentang beberapa rakan kongsi yang berlaku kejam. Sudah la melarikan diri setelah mendapat beberapa projek yang diberikan oleh DB, tak cukup dengan tu segala modal dan pelaburan yang disuntik oleh DB pun digelapkan. 


Bila aku bertanyakan tentang anggaran jumlah yang dikhianati tu, telan air liur jugak aku dibuatnya. Lebih dari RM4 juta merangkumi modal termasuk la bahan bahan mentah pembinaan. Kalau dapat kat aku RM4 juta tu, cerah masa depan. Hehehe..


Aku bersimpati jugak dengan apa yang berlaku pada DB tu tapi tu la kehidupan. Takkan pernah sunyi dari ujian dari Allah. Kadang kadang tu kalau kita ni sihat cergas, Allah uji kita dengan kesihatan kita tu. Kalau kita ni banyak harta, Allah uji kita dengan harta kita tu. Kalau kita ni ramai anak, Allah uji kita dengan anak anak kita tu. Cuma bergantung pada kita je la camne nak menghadapi ujian tu samada redho dan tabah atau cepat berputus asa dan menyalahkan takdir.


Dan lagi, kadang kadang orang yang kita percayai pun boleh jadi musuh sendiri. Kalau dulu kawan, tiba tiba boleh jadi lawan. Tu belum lagi spesis kawan makan kawan. Kalau terjadi pada diri kita camne ? Sebab tu selalu kita dengar, berhati hati bila nak mencari kawan. Tapi apa yang penting, jangan kita pulak la yang jadi pemakan kawan tu sudah la. 


1 comment:

  1. Apa bila duit didalam jumlah yang banyak didepan mata tentu goyang iman.

    Mengenai hujan adakah ia berkaitan dengan fenomena Moon Halo?

    ReplyDelete