04 March 2012

Bakat

  18 Komen    
label: 
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat berhujung minggu diucapkan kepada semua rakan rakan pengunjung dengan doa dan harapan mudah mudahan kita semua dirahmati Allah. 


Pernah tengok rancangan tom tom bak bersama pakcik Aznil tak ? Ala, rancangan yang mengasah bakat anak anak 1Malaysia tajaan Anmum Essential tu la. Dalam rancangan tu kan ada segmen "ada bakat ke ?" yang biasanya aku tengok takde bakat lain bebudak yang masuk situ kebanyakannya menyanyi je. Aku pun boleh menyanyi jugak tau.

Tajuk entri perkongsian hujung minggu hari ni pun nak berkongsi tentang bakat jugak. Terutama sekali bakat bakat kecil yang baru nak diasah tu la. Kalau yang dah dewasa ni dah tentu terserlah bakat masing masing.


Semalam aku terbaca tentang seorang remaja berusia 13 tahun yang diperakui mempunyai bakat luar biasa dalam bermain piano oleh Professor Dr. Yoheved Kaplinsky, seorang pensyarah dan profesor muzik di Sekolah Juilliard, New York. Tengku Ahmad Irfan Tengku Ahmad Shahrizal dikatakan memiliki bakat yang jarang ditemui pada usia 13 tahun bagi kanak kanak lain sebayanya.

Tapi tu dia orang berada dan kebanyakan orang berada di negara kita memang mendidik anak anak untuk berbakat dalam bermain piano atau biola kununnya ia menunjukkan tahap kepintaran anak anak tu sendiri. 


Bagi orang orang yang kurang berada pulak macam mana ? Nak beli set piano atau biola belum tentu berkemampuan. Rumah pun tak besar mana nak letakkan set piano tu di sudut ruang rumah. Takkan nak biarkan je anak anak kita kekurangan pintar pulak.

Orang kata setiap individu pun ada bakatnya masing masing ye tak ? Ada yang berbakat dalam sukan, ada berbakat dalam masakan, ada berbakat dalam apa jugak bidang yang diceburkan. Lebih lebih lagi anak anak ni pastinya ibu bapanya jugak la yang mengasahkan bakat diorang sejak kecil lagi.


Tapi tu la, kalau kita ibu bapa ni nak berjayakan anak di dunia maka dunia je la kot dapatnya. Tak salah pun nak memperbakatkan anak anak tapi biarlah seimbang. Kalau merdu suaranya menyanyi, merdukan jugak suara diorang dalam mengalunkan bacaan Al Quran. 

Sebagai ibu bapa, kita ni la penentu utama dalam hala tuju anak anak pada peringkat awalnya. Termasuk la dalam menentukan bakat diorang tu jugak. Cuma yang pentingnya jangan lupakan bakat yang membawa kebahagiaan akhirat. Siapa tak terhibur melihatkan anak anak kita pandai menari dan  menyanyi. Tapi sebenarnya lebih terhibur bila melihat anak anak kita bersolat dan fasih mengaji.


Sebab ruginya kita mempunyai anak tapi anak kita tak reti nak mendoakan kita semasa kita masih hidup mahupun selepas kita mati. Masa tu baru la terasa rugi tak mengajarkan anak anak kita bakat bakat menuju kebahagiaan akhirat kot.


18 comments:

  1. assalamulaikum pipoq....mudah2an anak2 akan sentiasa mendoakn kita bila kita sudah tiada nantikan...

    ReplyDelete
  2. Sejuk wajah ibubapa yang mendapat doa dari anak soleh yang dididik dengan nilai islam sejak dilahirkan.

    ReplyDelete
  3. Hey, my dear friends, if you are hunting for a wild look Michael Kors Handbags Outlet at a reasonable price; you really should not miss this Michael Kors Handbags On Sale. It is truly a qualifying item. (tags: Michael Kors Outlet Online,Michael Kors Sale,Michael Kors Outlet)
    It posted by Michael Kors Outlet Store.

    ReplyDelete
  4. Det finns flera stora och kända omnibus online-shoppingwebbplatser som Michael Kors Väska Rea. Dessa webbplatser är alla väldigt lättillgängliga och praktiska, de erbjuder Mikael Kors Väska med alla olika märken, stilar, priser och de kan strida mot de flesta köpare.

    (Läs källa: Michael Kors Plånbok,Michael Kors Väska Rea,Michael Kors Väska)

    För tjejer som vill ha speciella, ikoniska och högkvalitativa väskor från sina favoritdesigners, är det mest direkta och effektiva sättet att hitta den nyaste, hetaste och mest speciella designen på deras officiella webbplatser.

    (Läs källa: Sac Longchamp Femme,Sac Longchamp Pas Cher, Sac Longchamp Solde)

    Det finns verkliga butiker som säljer kvällssäckar på alla ställen, till exempel varuhus, designerbutiker eller sändningsaffärer. Fördelarna med att köpa i en butik är att du kan känna påsar i alla storlekar, du kan se om färgen matchar din klänning, eller om väskans storlek och vikt passar dina behov.

    (Läs källa: Michael Kors Bolsos,Bolsos Michael Kors Outlet,Bolsos Michael Kors Rebajas)

    ReplyDelete
  5. Michael Kors Outlet Online was a huge success there and became very well known. The designer Kors then branched out into accessories including Michael Kors Handbags Clearance. He never lost focus on his American chic styling. Some of his most notable collections include the Michael Kors Totes, Michael Kors satchel and the Designer MK Outlet and Michael Kors Outlet Online Store.

    No one has to know that they are cheap Ray Ban Sale UK and no one will know unless you tell them. Each of the cheap designer Ray Ban Sunglasses Sale UK carries the signature brand on the lens to let you know that you do have authentic designer Cheap Ray Ban Sunglasses UK.

    tags: Cheap Oakley Sunglasses UK,MK Outlet

    ReplyDelete
  6. Ce sac cartable Michael Kors est si universel qu'il pourrait plaire à tout le monde. Dans cet article, je vais essayer de passer en revue les caractéristiques principales et les éléments qui distinguent ce sac à main des autres.

    tags:Bolsos Michael Kors Rebajas,Bolsos Michael Kors Baratos,Bolsos Michael Kors El Corte Ingles

    L’extérieur de ce fourre-tout Michael Kors est un cuir métallisé de laiton froncé et froncé. Si vous connaissez les sacs à main Michael Kors, vous savez que ce cuir sera doux et souple. Les deux grandes poignées supérieures sont attachées au sac avec quelques centimètres de chaînes dorées, puis les moitiés supérieures des bretelles présentent le même cuir couleur laiton.

    tags:Bolsos Michael Kors Baratos,Michael Kors Örhängen

    La diversité des couleurs et la taille utilisable de ce sac le rendent parfait pour un usage quotidien. Les poches intérieures ne manquent pas pour aider à garder les choses en ordre. Il y a des endroits parfaits pour votre téléphone ou votre Blackberry. Le zip top empêche les malfaiteurs de saisir votre sac dans un bar et aide également à contenir tout ce qui se trouve à l'intérieur lorsque vous courez pour créer ce train.

    tags:Windguru Longchamps,Longchamp Soldes Destockage,Pronote College Longchamp

    ReplyDelete