24 March 2012

Starbucks dan Gay

  11 Komen    
label: , , , ,
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari sabtu buat semua rakan rakan pengunjung mudah mudahan kita semua dirahmati dan diberkati Allah dalam apa juga yang kita lakukan.

Malam tadi masa melayari facebook, aku terpandang pada satu perkongsian yang tertera di 'wall' aku tu dari seorang rakan sepermainan dalam talian yang berasal dari negara barat. Biasa la kalau melalui facebook ni, bukan kira pada siapa pun kalau kita nak 'share'kan apa benda sekalipun. Cuma yang agak menarik perhatian aku tu pada perkara yang di 'share'kan tu.


Mungkin perkara ni boleh menjadi satu berita gembira bagi golongan gay yang ada kat negara kita kot. Maklum saja la bila salah satu syarikat terkenal seluruh dunia dan ada juga berpengkalan di negara kita ni menyokong pergerakan diorang tu. Cuma aku tak pasti la pulak samada syarikat yang ada kat Malaysia ni ikut sama memberikan sokongan kepada golongan gay yang bersepah sepah di negara kita ni.


Mungkin ianya ditujukan buat golongan gay yang bukan berada di Malaysia dan mungkin juga bukan Starbucks yang beroperasi di Malaysia turut serta dalam kempen menyokong gerakan gay tu tapi rasanya asalkan gay, di ceruk mana pun mereka tetap makhluk yang menjijikkan. Begitu juga dengan Starbucks, tak kira di negara mana pun dah pastinya bila ianya dari satu logo yang sama takkan tak terlibat walau sekelumit pun.


Kalau sebelum ni kita pernah digemparkan dengan produk dari Starbucks ni mengandungi bahan haram bagi umat Islam, kali ni dengan sokongan padu yang diorang berikan untuk golongan gay yang keji tu walaupun pihak JAKIM meluluskan sijil halal bagi produk diorang di Malaysia ni adakah kita sebagai pengguna yang beragama Islam, pengguna yang anti-gay dan pengguna yang prihatin mahu terus menggunakan produk Starbucks ni ? 


Bermakna seperti kita juga menyokong sama kempen yang Starbucks ni sokong walaupun mungkin Starbucks Malaysia menafikan sokongan mereka terhadap kempen gay tu andainya kita terus menjadi pelanggan produk diorang tu.

Bukan tujuan aku nak memburukkan mana mana pihak tapi sebagai seorang yang beragama Islam, aku menentang sekeras kerasnya perkara yang sebegini. Tak perlu la kita nak mengiktiraf golongan gay atau yang seangkatan dengannya tu. Sama sama la kita fikirkan hubung kaitnya tu. Kalau Starbucks menyokong kempen golongan gay tu, bukan ke setiap sen yang kita leburkan pada produk diorang ada tempiasnya sama ? Kecuali la anda seorang gay.



11 comments:

  1. tak penah minom stabak ni..mahaiii~ ;D

    ReplyDelete
  2. h A n Y s :

    elok la tu..baik bancuh kopi kat rumah je lagi sedap

    ReplyDelete
  3. haha,, samalah. sy pun xpernah. minum di rumah lg selamat. hehe..

    gay skrg dh semakin beranimenonjolkan diri, dh ada sokongan mcm ni, lagilah~

    ReplyDelete
  4. miya :

    baru baru ni nak cari pasal blogger kat facebook..sekali ternampak siap dah ada persatuan blogger2 gay seMalaysia lagi tu..5000 lebih yg 'like' laman tu..yg laman lain tak tau la pulak..

    ReplyDelete
  5. layan kopi power root la lagi best

    ReplyDelete
  6. Ntahlah kenapa ada yang mengagung-agungkan humbungan songsang itu. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dulu mungkin ceritanya hanya antara golongan tu je..tapi sekarang ni bila masyarakat seakan 'mengiktiraf' golongan ni tu sebab mereka semakin berani menonjolkan diri..

      Delete
  7. assalamualaikum pipoq...yer la baik minum kopi kat rumah je lg seronok rasanyakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..kadang kadang kita terlepas pandang kegiatan syarikat syarikat yang berasal dari barat ni..walaupun mungkin tak berkaitan tapi sedikit sebanyak saham dari sen sen yang kita belanjakan tu dapat kat diorang jugak..

      sebab tu minum kopi kat rumah lagi best..

      Delete
  8. aihhh, macm-macam. dah bertahun juga tak minum stabak.heh

    ReplyDelete
  9. @aleen aiden :

    saya bukan gay..tamko minum stabak..

    ReplyDelete