10 March 2012

The Walking Dead

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari sabtu buat semua rakan rakan pengunjung mudah mudahan kita semua dirahmati Allah. Cuti sekolah penggal pertama dah bermula, hampir seminggu lebih ni harap harapnya bagi adik adik bersekolah tu jangan menyalahgunakan pulak cuti sekolah ni.


Setelah penantian selama berbulan bulan, akhirnya malam tadi bermula kembali episod sambungan yang dinanti nantikan dari siri The Walking Dead. Dua minggu sebelum ni saluran Fox Movie Premium kat astro asyik ulang marathon episod terdahulu je. 


Episod yang terbaru ni dikatakan lebih mengikut jalan cerita seperti di dalam penulisan komik asalnya berbanding dengan jalan cerita yang telah sedikit digubah pada episod awal pada tayangan tahun lepas. 


Agak mengejutkan jugak pada episod terakhir musim lepas bila misteri kehilangan Sophia akhirnya terjawab dengan kemunculannya sebagai zombie yang dikurung bersama dengan zombie lain yang dikurung dalam bangsal milik Hershel.


Dengan alasan zombie yang dikurung itu masih bersifat manusia dan memerlukan rawatan yang sesuai, Hershel menyembunyikan perkara tu dari pengetahuan kumpulan Rick sampai la terkantoi ditemui oleh Glenn ketika mencari tempat sesuai untuk berdating. 


Lepas kejadian 'penghapusan' zombie kurungan milik Hershel, dia yang tak puas hati bertindak menyuruh Rick dan ahli kumpulannya untuk meninggalkan kawasan rumah dia yang dijadikan penempatan berlindung sementara dalam perjalanan menuju ke Fort Benning.


Dalam kalut kalut tuduh menuduh antara satu sama lain, Hershel menghilangkan diri pulak. Rupanya dia pegi mabuk mabuk seorang diri di sebuah bar kerana kesedihan mengenangkan kehilangan ahli keluarga dan kebodohannya mengharapkan ahli keluarga yang bertukar menjadi zombie tu akan sembuh.


Selepas ditemukan oleh Rick dan Glenn yang keluar mencarinya, tiba tiba muncul pulak dua orang lelaki nak mintak perlindungan kat rumah Hershel setelah diorang bagitau Fort Benning sudah ditawan zombie. Tapi bila Rick tak nak percaya tiba tiba salah sorang dari lelaki tu keluarkan pistol tapi Rick lebih pantas lagi lalu menembak kedua dua lelaki tu.


Nak jadi cerita pulak, anak perempuan Hershel tiba tiba sakit dan Lori dengan sukarelanya menawarkan diri untuk mencari dan memberitahu kepada Hershel keadaan anaknya tu malangnya dalam perjalanan tu dia terlanggar seorang zombie lalu menyebabkan kereta yang dipandunya terbalik kemalangan.


Macam biasa pada setiap episod, tengah sedap sedap melayan jalan cerita rupanya dah sampai ke penghujung meninggalkan penonton dalam keadaan tertanya tanya plot plot cerita yang seakan tergantung dan menjadi persoalan kenapa dan bagaimana dan bla bla bla..(malas dah aku nak huraikan panjang panjang)


Cuma yang agak rasa tak puas hati, Rick tu macam poyo je dalam keadaan 'darurat' camtu pun masih lagi nak berpakaian uniform sheriff dia tu. Shane pulak entah kenapa panjang riwayat hidupnya, mungkin sebab dia bawak watak yang agak jahat kot. Hehehe..




8 comments:

  1. Hendak menonton cerita Walking dead ini tetapi asyik terputus gerabak sahaja. :-)

    ReplyDelete
  2. askm. xikut cerita ni, nampak macam best je. filem melayu zombie kg pisang pernahlah tengok kat astro.

    ReplyDelete
  3. sangat2 best cerita ini. xsbr nk tunggu season 3

    ReplyDelete