02 April 2012

Hati seorang bapa

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari isnin buat semua rakan rakan pengunjung mudah mudahan kita semua dirahmati Allah. Bagi yang di ibukota yang mengalami masalah banjir kilat tu diharap bersabar je la dengan ujian dari Allah ni.

Entri hari ni bukan la ditujukan khas untuk kaum bapa je tapi boleh juga digunapakai oleh semua untuk menjadi panduan dan peringatan sepanjang hayat. InsyaAllah mudah mudahan perkongsian kita hari ni dapat memberikan banyak manfaat buat semua.


Jumaat yang lepas ketika menonton siri The Walking Dead, aku tertarik pada satu dialog antara Hershel (Scott Wilson) dan Glenn (Steven Yeun) bilamana Hershel menyerahkan jam poket miliknya yang diwarisi dari ayah dan datuknya sambil menyatakan pendiriannya dalam perhubungan Glenn dan anak perempuannya, Maggie (Lauren Cohan).

Bila aku fikir fikirkan semula apa yang dikatakan oleh Hershel tu, ada betulnya jugak. Sebagai seorang bapa kepada seorang anak perempuan, dah semestinya seorang bapa itu mahukan seorang lelaki yang terbaik bagi menggantikan tugasnya untuk menjaga anak perempuannya tu. 


Sebelum ni aku sendiri tak pernah terfikir sampai ke tahap tu. Bila pertama kali naik pangkat menjadi seorang bapa, aku hanya memikirkan untuk memberikan kehidupan dan pendidikan yang terbaik untuk anak aku tu. Begitu jugak dengan layanan sepanjang tumbesarannya. Dah tentu aku nak memberikan yang terbaik jugak lebih dari apa aku sendiri pernah terima.

Orang kata hidup ni ibarat putaran roda. Apa yang kita alami sekarang ni, ada yang terlebih dulu dari kita dah merasainya. Begitu jugak akan datang, pasti akan ada yang bakal mengalami apa yang kita pernah rasai sekarang. 


Sebagai bapa, semestinya mahukan yang terbaik untuk anaknya. Bila tiba masa anaknya tu nak mendirikan rumahtangga, pastinya hati seorang bapa tu tak sebegitu mudah untuk melepaskan anaknya kerana risaukan adakah anaknya akan menerima yang terbaik dari bakal pasangannya. 

Memang jarang untuk kaum lelaki ni menyuarakan isi hati tak kira apa situasi sekalipun. Tapi hendaknya kita fikirkan sejenak, bagi para suami yang mengambil alih amanah tanggungjawab dari seorang bapa pada anak perempuannya, adakah kita sudah menunaikan kewajipan kita pada tahap yang terbaik ? 


Atau kita melampau lampau menggunakan kuasa sebagai suami dengan berbuat apa sahaja mengikut kemahuan kita terhadap isteri kita yang dahulunya anak perempuan tanggungan bapa mertua kita sedangkan dahulu bapa mertua kita tidak pernah memperlakukan anak perempuan mereka seperti yang kita lakukan ?

Bagi bakal bakal menjadi suami tu pulak, sentiasa la ingat untuk menjadi yang terbaik bagi bakal bakal isteri tu. Kalau boleh, dekati bakal bapa mertua tu dengan sebaiknya. Selami hati dan jiwa bakal bapa mertua kita tu. Pelajari dari mereka apa yang seharusnya dilakukan bila nanti sah menjadi suami buat anak perempuan mereka.

InsyaAllah andai kita sentiasa beringat tentang perkara sebegini, sudah pasti hidup berumahtangga akan menjadi lebih harmoni. Jadilah anak yang terbaik buat ibu bapa kita. Jadilah ibu bapa yang terbaik untuk anak anak kita dan jadilah pasangan yang terbaik untuk pasangan kita sendiri barulah akan terasa kemanisan sakinah yang kita cari tu.1 comment:

  1. Sudah menjadi sifat seorang bapa sebagai pelindung dan pula kalau ada anak perempuan lagilah dia cerewet.

    ReplyDelete