08 April 2012

Marrying the Mafia IV (가문의 영광 4)

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat menikmati hari hujung minggu anda dengan pelbagai aktiviti bersama rakan rakan mahupun keluarga. Apa jugak aktiviti yang dilakukan, jangan sampai leka dan lalai untuk menunaikan tanggungjawab sebagai hamba Nya pulak. Mudah mudahan dengan sentiasa memelihara tanggungjawab kita tu, Allah akan memberkati dan merahmati.

Seperti biasa dihujung minggu ni entri ulasan bagi filem pilihan dari Youtube. Kalau minggu lepas filem berunsur seram menjadi pilihan, minggu ni masih lagi filem dari negara Korea Selatan cuma kali ni filem berunsur komedi menjadi pilihan tontonan di Youtube.


Filem yang bertajuk "Marrying the mafia 4 : Unstoppable Family" atau juga "Marrying the mafia 4 : Family Ordeal" menjadi pilihan kali ni. Kalau rakan rakan pernah mengikuti siri filem Marrying the mafia ni dah tentu kenal dengan pelakon pelakon utamanya yang terdiri dari Kim Soo-Mi, Shin Hyun-Joon, Tak Jae-Hoon, Lim Hyung-Joon, Jeong Jun-Ha dan Hyun-Young.


Setelah bersara dari menjadi mafia, keluarga puan Hong menceburkan diri dalam bidang industri makanan tradisional Korea iaitu kimchi. Setelah lama berada dalam sekatan ke luar negara, akhirnya mereka sekeluarga mendapat kebenaran setelah berkelakuan baik dan tidak lagi mendatangkan masalah.


Destinasi yang menjadi pilihan keluarga bekas mafia ni ialah Jepun. Pelbagai aksi komedi yang dapat ditonton ketika mereka berada di dalam penerbangan menuju ke destinasi percutian mereka tu. Setelah sampai ke negara Jepun, berlaku satu insiden rompakan bank ketika keluarga bekas mafia ni nak menukar matawang mereka.


Malangnya bagi kumpulan perompak bersenjata tu apabila dengan mudah ditewaskan oleh ahli keluarga puan Hong. Namun begitu, salah seorang dari perompak tu berjaya melarikan diri dengan membawa beg berisi wang milik keluarga puan Hong setelah berlaku sedikit salah faham antara polis Jepun dan keluarga puan Hong. 


Bermulalah aksi kejar mengejar [ikut mengikut] demi mengambil kembali wang milik mereka. Tetapi nasib kurang menyebelahi apabila mereka ditinggalkan oleh perompak itu ditengah hutan pergunungan. Tanpa wang untuk dibelanjakan dan masalah bahasa membuatkan perjalanan mereka semakin sukar.

Pastinya penonton tak kering gusi melihatkan berbagai aksi aksi komedi sepanjang perjalanan filem ni. Berbanding dengan filem filem Marrying the mafia 1,2 dan 3 sebelum ni, filem Marrying the mafia 4 ni aku dapati lebih mesra tontonan keluarga kerana kurang babak babak tak berapa nak sihat untuk tontonan anak anak kecil.

Aku berani untuk mempertaruhkan 5 bintang penuh bagi filem ni. Cukup menghiburkan dan membuatkan perut senak akibat ketawa gelihati melihatkan aksi aksi komedi filem hasil penulis Kim Young-Chan di bawah arahan Jung Tae-Won. 






7 comments: