12 April 2012

Titanic Super 3D

  5 Komen    
label: 
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari khamis buat semua rakan rakan pengunjung yang dikasihi mudah mudahan kita semua diberkati dan dirahmati Allah. 

100 tahun yang lepas, tercatatnya sejarah dalam dunia pelayaran apabila kapal persiaran British yang dinamakan RMS Titanic yang mana ketika itu dinobatkan sebagai kapal persiaran terbesar memulakan pelayaran merentasi samudera laut dari Southampton, England menuju ke bandaraya New York di Amerika.


Lebih menjadikannya bersejarah apabila lima hari kemudian selepas memulakan pelayaran sulungnya, kapal RMS Titanic ni ditimpa kemalangan yang dikatakan terburuk dalam sejarah pelayaran apabila 1,517 daripada penumpangnya maut setelah kapal tersohor tu berlanggar dengan bongkah ais di lautan Atlantik Utara. Ternyata walau betapa hebatnya ciptaan manusia tu takkan dapat nak menandingi ciptaan Allah walaupun hanya seketul ais.

Dan kononnya untuk memperingati ulangtahun ke 100 pelayaran tak lengkap RMS Titanic ni, berbagai acara diadakan antaranya pelayaran MS Balmoral yang mengikuti laluan asal kapal RMS Titanic, tayangan semula filem Titanic arahan James Cameron dipawagam seluruh dunia dalam bentuk 3D dan berbagai dokumentari berkenaan Titanic di saluran TV.


Seingat aku filem Titanic arahan James Cameron ni pertama kali ditayangkan pada penghujung tahun 1997 ketika mana rakyat seluruh Malaysia sedang menunaikan ibadah puasa. Filem lakonan Leonardo DiCaprio dan Kate Winslet sebagai watak utamanya ni memang sangat menggegarkan pawagam apabila membuatkan penonton begitu tersentuh dengan seluruh jalan ceritanya tambahan lagi dengan lagu tema, 'My heart will go on' nyanyian oleh Celine Dion yang sentiasa menjadi pilihan carta radio ketika tu.

Kini filem Titanic ditayangkan semula ke pawagam. Dengan pengolahan semula kepada versi 3D yang menelan belanja $18 juta dolar tu pasti membuatkan penonton bagaikan merasai sendiri pengalaman berada di dalam filem tersebut. Pengkritik pengkritik filem terkenal seperti Peter Travers, Owen Gleiberman dan Richard Corliss masing masing memberikan rating tertinggi untuk filem Titanic 3D ni.


Namun yang lebih menarik dengan lebih 6 juta tontonan seluruh dunia, dibawakan oleh pistolshrimps melalui Youtube hasil kerjasama antara pengarah J.J Abrams, George Lucas dan Michael Bay mempersembahkan Titanic Super 3D. Filem yang lebih epik sehingga bakal membuatkan air mata penonton mengalir bukan sahaja kerana tersentuh pilu dengan adegan yang menyedihkan malah mengalir akibat kesengalan dan lawak jenaka yang diselit selit dalam plot filem Titanic ni. Jom kita tonton video yang disajikan di bawah ni. 


5 comments: