01 June 2012

Ilmu - apa yang diamalkan ?

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari jumaat buat rakan rakan pengunjung yang dihormati. Marilah kita bersama sama memperbanyakkan berselawat dan zikir mudah mudahan kita semua akan diberkati dan dirahmati Allah.

Bila membicarakan tentang ilmu, insyaAllah takde seorang manusia pun di dunia ni yang lansung tak berilmu. Salah satu kurniaan Allah yang berharga untuk kita makhluk-Nya ni adalah akal fikiran. Melalui akal fikiran juga la kita memperolehi dan mengingati ilmu.


Perlu kita sentiasa ingat, bukanlah apabila kita menuntut sehingga ke peringkat tertinggi bermaksud kita memiliki lebih ilmu dari orang lain yang mungkin hanya sempat menuntut di awal pendidikan je. Kerana ilmu yang Allah sediakan itu tersangat la luasnya hinggakan andai seluruh air lautan dijadikan dakwat untuk menulis semua ilmu, pasti takkan cukup sebelum sempat menghabiskan menulis  kesemuanya.

Dan apa yang terlebih utama ialah dengan ilmu yang kita perolehi tu, apakah yang kita amalkan dari ilmu yang kita ada tu ? Apakah dengan ilmu yang kita ada tu kita mempergunakannya ke arah kebaikan ? Atau dengan ilmu yang kita miliki tu, kita menzalimi orang lain dan diri sendiri ?


Tidak kira apa bidang sekalipun ilmu yang kita miliki andainya ianya dipergunakan untuk melakukan kebinasaan, merosakkan umat manusia ataupun merosakkan diri sendiri maka sia sia sajalah masa yang dipergunakan untuk menuntut ilmu tersebut.

Apa yang terbaik apabila dengan ilmu yang kita miliki tu dapat kita pergunakan untuk memberi manfaat kepada orang lain. Walaupun ianya tidaklah banyak untuk dikongsikan tapi selama mana ilmunya memberikan manfaat kebaikan untuk orang lain insyaAllah pastinya akan mendatangkan keberkatan dunia dan akhirat.



14 comments:

 1. betul tu..berkongsi ilmu amat bgs...umpama amalan yg berkekalan selagi org tersebut mengaplikasikn ilmu tersebut
  follower ke 429

  ReplyDelete
 2. Jangan kedekut untuk berkongsi ilmu yang berguna kepada orang lain.

  ReplyDelete
 3. jgn salah guna ilmu..mentang2 pandai dlm bidang IT..abih semua website nak digodam nya..eheheh..

  setuju ngn AB..jgn kedekut ilmu..nnt x berkat apa yg kita ada..=) dan x mustahil..ia akan ditarik balik

  ReplyDelete
 4. mari kita selalu menimba ilmu, belajar tidak mengenal batas usia dan waktu

  ReplyDelete