17 June 2012

Kehidupan - Salam Israk Mikraj

  6 Komen    
label: 
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat berhujung minggu bersama keluarga dan rakan rakan mudah mudahan kita semua diberkati dan dirahmati Allah. 

Dengan keadaan cuaca yang agak berjerebu ni rasanya kena la kurangkan aktiviti luar rumah. Di Ipoh ni pun pagi tadi bila buka pintu terasa macam berada di kawasan tanah tinggi pulak cuma bezanya ianya bukan la kabus dingin tapi jerebu yang semakin meningkat.


Hari ni umumnya kita sebagai umat Islam mengetahui merupakan hari sambutan Israk dan Mikraj walaupun terdapat berbagai perselisihan pendapat ulama dalam menentukan tarikh sebenar peristiwa Israk Mikraj ni. 

Namun bukanlah tarikh itu yang menjadi persoalan untuk kita fikirkan. Cukup jika kita memikirkan dan menghayati sejarah peristiwa Israk Mikraj yang dilalui oleh Nabi SAW ketika kerasulan Baginda.

Pelbagai kisah yang sentiasa kita dengari melalui peristiwa Israk Mikraj ni bagaimana Nabi SAW diperlihatkan berbagai peristiwa yang boleh menjadi peringatan dan panduan bagi kita dalam menjalani kehidupan di dunia ni.


Antaranya Nabi SAW diperlihatkan satu kaum yang sedang menuai hasil tanaman mereka. Setiap kali dituai, keluar pula hasil tanaman yang baru seperti belum lagi dituai dan ianya berterusan tanpa hentinya. Jibril menerangkan kepada Nabi SAW bahawa itulah kaum yang berjihad 'fisabilillah', di mana kebajikan yang diberikan itu menjadi berganda-ganda hasilnya.

Kemudian Nabi SAW diperlihatkan sekumpulan manusia yang memecahkan kepala mereka. Setiap kali pecah kepala mereka, maka sembuh seperti sediakala semua lalu dipecahkan kembali. Nabi SAW diberitahu oleh Jibril, itulah orang-orang yang berat kepalanya untuk sujud (solat) kepada Allah.

Malah terdapat banyak lagi kisah, peristiwa, pengajaran dan teladan yang boleh kita dapati melalui peristiwa Israk Mikraj Nabi SAW ni. Kebetulan pula hari ni bersamaan sambutan hari bapa, buat bapa bapa sekalian mudah mudahan kita dapat menjadi contoh dan idola terbaik buat pasangan dan anak anak.
6 comments:

 1. Terima kasih atas artikelnya.
  o iya selama saya jelajah mencari ilmu tentang blogging, menurut saya anda memiliki kelebihan tersendiri dari situs-situs lain dan jujur potensi anda juga sangat bagus, banyak juga ilmu yang saya pelajari disini jika ada waktu saya akan berkunjung lagi.  #Semoga sehat selalu :D

  ReplyDelete
 2. assalamualaikum pipoq...betul tu kena hayati peristiwa Israk Mikraj ni...:)

  ReplyDelete
 3. sy 2 hri di kb tpi sbum ptg mmg dh nmpk keara sangat cam pi kawasan sejuk pula heee

  ReplyDelete
 4. salam untuk israk mikraj semua...

  anak2 mmg tak akan bair main wkatu bgni cuaca agak panas risau demam pula

  ReplyDelete