08 June 2012

Keluarga - Bahagia dan berjaya

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari jumaat buat semua rakan rakan pengunjung yang dihormati. Di hari yang mulia ni marilah kita memperbanyakkan amalan zikir dan selawat dan memohon kepada Allah agar diberikan cahaya keimanan dalam sanubari kita semua.

Bila kita membayangkan tentang kehidupan, antara elemen penting yang menjadi impian kita semua pastinya berjaya dan bahagia. Begitu juga di dalam membina keluarga, sudah tentu kejayaan dan kebahagiaan menjadi agenda utama untuk masa depan keluarga.


Terutama sekali apabila keluarga yang dibina bermula dari hidup berdua bersama pasangan, kemudiannya bertambah pula dengan kehadiran zuriat yang di nanti-nantikan. Dari situ  pun pastinya sebagai ibu bapa sudah merancang dan meletakkan satu matlamat bagi setiap anak yang lahir.

Malangnya bagi sebahagian dari kita yang hanya menjadikan keluarga yang dibina  cukup sekadar bahagia dan berjaya di dunia semata mata malah lebih mengutamakan kebahagiaan dan kejayaan dunia sebagai titik perbezaan darjat kehidupan dalam masyarakat.

Lebih lebih lagi bagi para suami yang menjadi ketua keluarga haruslah memastikan setiap ahli keluarga bawah tanggungannya bukan sahaja bahagia dan berjaya di dunia, malah biarlah hingga bahagia dan berjaya di akhirat sama.

Adakah benar tindakan kita yang kononnya sayangkan pasangan dan anak anak seraya itu kita cuma cukup sekadar sekali menegur misalnya dalam menyuruh menunaikan solat. Apakah kita fikirkan dengan sekali teguran itu sudah cukup terlaksana tanggungjawab kita sebagai ketua keluarga ?

Bahagia dan berjayakah kita membina keluarga impian andainya kebahagiaan dan kejayaan itu hanya mampu kita kecapi di dunia sahaja ? Buktikanlah cinta kita terhadap keluarga yang kita bina dengan membawa mereka bersama menikmati kebahagiaan dan kejayaan hingga ke sana yang lebih kekal abadi.

Belum terlambat andai kita belum bermula. Andai sudah bermula, teruskan usaha agar jadi keluarga yang bukan sahaja berjaya dan bahagia di dunia malah bawalah kebahagiaan dan kejayaan itu sehingga akhirat sana.6 comments:

  1. Setiap orang mempunyai impian untuk memperolehi keluarga bahagia.

    ReplyDelete
  2. betul kata AB..masing2 mengimpikan keluarga bahagia dunia dan akhirat.tp x ramai yg mampu utk kecapi nya

    ReplyDelete