04 June 2012

Lawatan klinik - Satu bulan

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari isnin buat semua rakan rakan pengunjung yang dihormati mudah mudahan kita semua diberkati dan dirahmati Allah.

Malam tadi tidur lewat, pagi ni bantai tidur je

Hari ni genap satu bulan usia anak kedua aku. Alhamdulillah setelah menempuh pengalaman anak terkena jaundis di awal kelahiran sehingga terpaksa di tahan di wad hospital untuk satu malam, sehingga ke hari ni kesihatan dan tumbesarannya agak memberansangkan.

Hari ni jugak adalah lawatan pemeriksaan ke klinik yang pertama (?) untuk anak kedua aku ni. Padahal sebelum ni pernah jugak pegi klinik ni masa pemeriksaan susulan jaundis lepas keluar wad hospital dulu tu.

Kaum ibu mengadakan mesyuarat tergempar untuk merusuh di dalam klinik

Seperti yang dijangkakan, waktu menunggu giliran di klinik kerajaan adalah satu ujian kesabaran. Lagipun hari ni agak ramai juga pengunjung yang menunggu giliran bagi mendapatkan pemeriksaan ibu mengandung dan anak.

Disebabkan aku dan isteri sudah lali dengan keadaan menunggu lama ni sejak dari kehamilan anak pertama dulu lagi, jadi bila melihatkan gelagat 'penunggu' lain yang seakan tak sabar tu membuat kami rasa sedikit gelihati juga.

Tido tak hingat punya..hehehe

Cuma yang tak boleh nak berapa tahan tu mata yang terasa berat mengantuk. Faham faham je la kalau duduk menunggu giliran dalam suasana dingin angin penghawa dingin tu. Sudah la malam tadi hampir jam 3 pagi baru dapat nak melelapkan mata sebab melayan ragam anak kecil ni.

Dalam lawatan pada usia satu bulan ni selain dari mengukur ketinggian dan menimbang berat, bayi juga akan diberikan suntikan hepatitis B dos kedua selepas menerima dos pertama pada hari kelahiran. Berbeza dari anak pertama aku dulu, anak yang kedua ni lebih mudah diuruskan.

Steady..ready..eh..baiknya tak nangis.. [kalo aku dah lama pengsan kot]

Kalau anak aku yang pertama dulu tu, bermula dari nak dibogelkan untuk ditimbang berat dan seterusnya untuk diukur ketinggian meraung menangis mengalahkan orang putus cinta. Belum lagi bab kena suntikan, memang sepanjang perjalanan dari klinik ke rumah pun tak habis habis tangisannya.

Sekitar dua jam menghabiskan masa di klinik, selesai sudah urusan lawatan pemeriksaan usia satu bulan. Berat terkini yang dicatatkan 4.4kg. Tinggi pulak 57cm. Ukur lilit kepala 38cm. Lain lain semuanya okay. Tunggu bulan depan pulak untuk pemeriksaan seterusnya.



26 comments:

  1. Memang berjanggut tunggu kat klinik kesihatan..tu pasal ramai parents yg pergi klinik swasta aja.

    jgn lupa cucuk lepas ni umur 2 bulan, 3 bulan, dan 5 bulan..( PENTAXIM vaccination) ;)

    ReplyDelete
  2. @Daddy Ziyyad

    bukan berjanggut je bro..sampai beruban pun ada..hehehe..
    Alhamdulillah memang tak pernah miss kalau bawak anak gi klinik untuk pemeriksaan..

    ReplyDelete
  3. ciannye baby kene inject.. kem salam kat baby. haha

    ReplyDelete
  4. sportingnye si kecik ni kan...ramainye org kt klinik ni

    ReplyDelete
  5. @Aesya Zealous

    kalo cam kakak dia dulu lepas kena cucuk mesti demam sehari..ni adik dia tak tau la camne..ehehehe..

    ReplyDelete
  6. @Yumida

    itu la..tak macam kakak dia dulu..ingatkan masa cucuk tadi nangis teruk la..rupanya sekejap je masa cucuk nangis jap pehtu diam..

    memang agak ramai jugak klinik ni kalau hari biasa camni..

    ReplyDelete
  7. best dpt anak ke dua heeee...

    bukan ada klinik desa berhampiran dg umh bro ker?
    klu sllu sslu pi klinik desa tu..klu pi klink kerajaan yg besar kt ipoh mmg jenuh ar tguu...

    bro ada lubag kerja bg tahu saya heeee

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum pipoq...tahniah baby semakin membesar...:)

    ReplyDelete
  9. Assalam..
    Dah besar pun baby tu..
    Anak saya yg ke 2 tu masa lahir beratnya 4.4kg la...cuba banyangkan, senang je nak uruskan anak baru lahir dengan berat 4.4kg. Time nurse cucuk, tak ada deria sakit kot sebab dah 2 kali tak nangis.

    ReplyDelete
  10. baby yg kedua ni steady je eh kena cucuk..ehehe..yg si ayah plak..leh amik pic..ehehe

    ReplyDelete
  11. @onlajer

    terima kasih..nak buat camne, dah bapak dia comel..ahahahaha

    ReplyDelete
  12. @suri

    tu klinik kesihatan gunung rapat yg memang dekat je ngan rumah..tapi memana klinik kerajaan pun sama je lama menunggunya..

    ReplyDelete
  13. @maszull

    waalaikumsalam..

    alhamdulillah, agak kuat menyusu jugak tu cuma tak terlawan macam kakak dia dulu la..

    ReplyDelete
  14. @Iza Teratak Usang

    waalaikumsalam..

    patut la anak kecil Iza tu tembam membam, lahir pun dah cukup besor..

    masa anak pertama dulu memang tak suka klinik..nangis je kejenye..nampak doktor pun nangis..hehehe

    ReplyDelete
  15. @chii

    itu la..masa anak yang pertama dulu mama dia tak sanggup nak pegang sebab asyik nangis meronta je kalo nak kena cucuk..

    anak yang kedua ni super hero gamaknya..hehehe..nangis lepas kene cucuk tak sampai seminit pun..

    ReplyDelete
  16. steady jee baby tuu kene cucuk . cayalahh :)

    #hye tuan tanah , jemput singgah ke blog ikaa :)

    ReplyDelete
  17. @ikaa sharin

    super baby tu..hehehe..

    insyaAllah akan singgah

    ReplyDelete
  18. Sekejap sahaja baby bro sudah besar. Minum susu badan?

    ReplyDelete
  19. @akubiomed

    sampai naik lenguh bahu jugak la nak mendodoi tiap malam..hehehe..

    yup, bagi susu badan je..

    ReplyDelete
  20. klik mmg ramai ek..saya bwa anak sulong ni pepagi dah tercogok depan pintu..mujur ada keruis kt luar..pastu tdu depa buka pintu..pastu lari le kami letak buku atas bakul..klu nasib dpt letak bawah sekali tu lira cabutan no satu..kalu nasib dpt no 8 di buatnya amsa yg tunggu tu ramai mmg azab dpt nombor belas...teman tensin deh...

    pst...bro ada keje kosg ker kot2 kwn bro nk pakai org area pasir putih ngheeeeeeeeeeeeee..

    ReplyDelete
  21. @suri

    sebab cam kami ni tak berapa nak mengejar masa jadi tak jadi masalah sangat kalo nak kena tunggu lama..cuma bosan je la..hehehe..

    insyaAllah kalo ada dengar dengar JV kat area sana tu nanti sy roger2..

    ReplyDelete
  22. semakin bulat pipi dia.... :):)

    ReplyDelete
  23. @nabilah_2908

    nampak gayanya baby baru ni tak macam kakak dia dulu..cepat pulak membesar.. :)

    ReplyDelete
  24. Sempat amik gambar lagi...mmg terbaiklah! :D

    Mmg ujian menunggu ni perlu byk latihan...hheehe

    Moga anak membesar dgn sihat dan ceria

    ReplyDelete
  25. menunggu memang menguji kesabaran,hehehe....semoga sehat selalu

    ReplyDelete