09 July 2012

Keibubapaan - Rutin berubah

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari isnin buat semua rakan rakan pengunjung yang dihormati mudah mudahan kita semua berada dalam keberkatan dan mendapat rahmat dari Allah.

Lagi perkongsian tentang keibubapaan. Menimang cahaya mata semestinya satu perkara yang menggembirakan bagi setiap pasangan yang berkahwin. Lebih lebih lagi bagi pasangan yang kemungkinan terpaksa menunggu agak lama sebelum diberikan rezeki oleh Allah.

Perlu kita sedar, sepanjang kehidupan kita ni 'alam' tersingkat yang kita lalui adalah 'alam berdua' selepas diijab kabulkan tu. Ada yang tak sampai setahun melalui alam berdua ni, sudah perlu pulak memasuki alam keibubapaan. 

Ada jugak yang diuji Allah untuk menikmati alam berdua ni sedikit lama. Andai diuji sebegitu, bersabarlah dengan ujian yang Allah kurniakan. Andai kita selidiki sejarah nabi nabi terdahulu pun, mereka juga diuji sedemikian rupa. 

Berbalik pada fasa alam keibubapaan ni, seharusnya setiap pasangan mesti sudah membuat persediaan awal dari segi mental dan fizikal kerana rezeki yang Allah nak kurniakan tu bukan boleh kita rancangkan. 


Kalau ketika berada di alam berdua tu masih lagi boleh nak mengamalkan sikit sikit kehidupan zaman bujang dulu dulu tu macam bangun tidur lambat ketika hari cuti, berlibur dengan rakan rakan tak tentu masa atau menghadap permainan video sepanjang hari.

Bila dah masuk je alam keibubapaan ni, harus kita sedar bahawa rutin kehidupan kita pun akan berubah sama. Ada yang berubah secara otomatik dan ada yang perlu kita sendiri merubahnya apabila sudah bergelar ibu bapa ni.

Waktu rehat siang dan malam mungkin sedikit 'terganggu' dengan kehadiran cahaya mata ni terutamanya dalam jangka masa tiga bulan pertama selepas kelahiran. 

Mak atau mak mertua kita tu mungkin hanya dapat nak membantu sepanjang tempoh isteri berpantang tu je, jadi kena la bersiap sedia untuk menghadapinya sendiri bila dah ditinggalkan mak atau mak mertua tu untuk diuruskan.


Tekanan mental bila tidur malam terganggu dek anak kecil meragam pastinya berlaku. Waktu ni la dapat kita ukur tahap keseimbangan perkongsian segala permasalahan dalam rumahtangga bersama pasangan. 

Aku sendiri akui kadang kadang tu memang tertekan rasanya bila anak meragam tengah malam dan kita yang kepenatan berkerja di waktu siangnya pula terpaksa melayan tangisan anak tu. 

Tapi perlu kita ingat, sepanjang kita keluar berkerja tu hanya isteri kita yang melayan semua karenah dan ragam anak kecil kita tu. Jadi bila isteri nak sedikit rehat bila kita berada di rumah, bertolak ansur la sikit. 

Bila waktu cuti pulak, belum tentu lagi dapat nak bermalas malasan di atas katil di hujung minggu. Kebiasaan anak kecil ni akan bangun awal dari kita. Samada lampinnya sudah penuh atau minta dimandikan.

Pendek kata, melangkah je ke alam keibubapaan ni serta merta setiap rutin kehidupan kita akan berubah. Amanah dan tanggungjawab tu sudah semestinya la semakin bertambah. Cuma apa yang penting, kerjasama dari kedua dua pasangan sangat diperlukan bagi melaksanakan setiap tugasan dengan cemerlang.

Kalau waktu berdua bersama pasangan begitu seronok dan gembira 'membuat' anak, takkan la bila waktu nak jaga anak tu hilang pulak istilah 'berdua' 'bersama' 'seronok' dan 'gembira' tu ye tak ? 

Dan pastinya dengan kehadiran anak kecil dalam kehidupan berumahtangga kita tu, suami kena la bersabar banyak banyak. Bila waktu alam berdua tu boleh bila bila masa nak bergurau bermanja dengan isteri, alam keibubapaan ni mungkin sedikit mencabar.

Ingat tu, mental perlu bersedia dengan ilmu ilmu keibubapaan. Fizikal pun kena sedia jugak dengan rutin yang akan berubah. Bahagia atau sebaliknya rumahtangga yang kita bina tu semuanya bergantung pada bagaimana cara kita menjalaninya. 


3 comments:

  1. assalamualaikum pipoq...kenalah sama-sama bersabar dengan situasi itu...:)

    ReplyDelete
  2. masalahnya timbul bila ada pihak yg dah beranak pinak, tapi nak berperangai orang bujang! haha

    ReplyDelete
  3. Jika sudah menjadi ibu bapak harus bisa menempatkan diri sesuai perannya,

    ReplyDelete