24 July 2012

RM100 aje bang

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari selasa buat semua rakan rakan pengunjung yang dikasihi mudah mudahan kita semua diberkati dan dirahmati Allah.

Alhamdulillah hari ni keadaan cuaca di Ipoh redup-redup saja. Agak sesuai untuk mendidik anak-anak untuk berpuasa sama sebab takde alasan tak tahan cuaca panas terik sampai kering tekak. 


Ingat lagi tak entri pasal telefon bimbit Samsung Corby II milik isteri aku yang pecah skrin dalamnya ? Dan kos untuk menggantikan skrin tu setelah dibawa ke kedai adalah sekitar RM200 yang dirasakan agak tidak berbaloi.

Tapi hari ni segala masalah telah selesai. Skrin telefon Samsung Corby II yang pecah tu sudah berganti baru. Kos yang perlu dibayar cuma RM100. Separuh dari kos yang diberikan oleh kedai dimana aku membeli telefon bimbit tersebut.


Bagi rakan rakan yang mempunyai masalah telefon bimbit tak kira la sama ada telefon pintar atau yang tak pintar, mahukan aksesori untuk gajet, boleh la dapatkannya dengan harga mampu milik berbandng dibeli di kedai. Cuma hubungi je aku melalui email atau facebook.

Sepanjang bulan Ramadhan ni, waktu mengajar di sekolah disingkatkan sedikit. Kalau selain bulan Ramadhan habis kelas jam 5.45 petang, sempena Ramadhan ni kelas habis seusai solat asar. 

Hari pertama mengajar dalam bulan Ramadhan semalam pun aku tengok kebanyakkan anak-anak murd yang hadir seperti menyimpan tenaga yang ada kecuali ketika saat menghampiri waktu nak balik.


Mengikut perancangan mengajar aku pun, dalam masa tiga bulan ni aku kalau boleh nak siap sediakan anak-anak murid aku tu untuk menghadapi ujian akhir tahun. Bukan untuk lulus ujian semata-mata, yang lebih penting kefahaman tentang ilmu pelajaran tu paling aku utamakan.

Buat masa ni aku cuba jugak la sedaya upaya menyediakan bahan-bahan belajar untuk anak-anak murid aku tu mudah mudahan mereka mudah faham dan mampu menguasai setiap mata pelajaran tu. 


Nak menyediakan semua tu melalui bayangan dalam minda memang mudah je. Tapi nak melaksanakan dan menyiapkan tu agak mencabar jugak dengan nak melayan karenah dua anak dara kat rumah ni. Tapi bila dua-duanya tidur, memang segala kerja pun lancar je nak diselesaikan.7 comments: