27 August 2012

Rumah terbuka

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan buat rakan rakan pengunjung yang sudi bertandang mudah mudahan kita semua diberkati dan dirahmati Allah.

Masih lagi dalam bulan merayakan kejayaan setelah sebulan diuji penuh kesabaran dalam mempertingkatkan ibadah yang mengembalikan kita kepada fitrah taat kepada Allah.

Aku dan isteri masih belum berkesempatan melakukan puasa sunat Syawal. InsyaAllah harap-harap tak terlepas peluang untuk melakukan ibadah yang khusus hanya dalam satu bulan ni je.


Dan kebiasaan sepanjang Syawal ni terutama pada minggu-minggu awal, pastinya ramai juga yang mengambil kesempatan mengadakan rumah terbuka sempena meraikan hari raya Aidil Fitri.

Cuma konsep rumah terbuka tu terasa seperti kurang keterbukaannya. Boleh disebut separuh terbuka mungkin sebab biasanya tetamu yang hadir tu kebanyakannya tetamu jemputan yang dikenali sahaja.

Mungkin juga sebab tahap kesopanan yang tinggi dikalangan masyarakat kita membuatkan konsep rumah terbuka ni sedikit tertutup. Mau tak segan kalau sesuka hati nak singgah ke rumah orang yang kita tak kenal. 

Terutama kalau majlis rumah terbuka dikawasan kejiranan. Tahap kemaluan tu memang sangat ketara. Dan penganjur pulak biasanya membuka rumahnya hanya untuk jemputan terpilih je.


Cuma yang agak menghairankan tu bila berkunjung ke rumah terbuka yang dianjurkan oleh pemimpin atau orang-orang besar, hilang pulak kemaluannya tu. Agaknya mungkin sebab disitu tiada siapa yang mengenali. Lagipun boleh makan tanpa had.

Berbanding kalau nak menghadiri rumah terbuka di kejiranan, mungkin takut nanti akan dikenali pulak. Atau risau dikatakan tidak mesra jiran dan cuma hadir bila ada jamuan makan semata-mata.

Sepatutnya bagi kawasan kejiranan tu mungkin perlu disingkirkan sedikit kemaluan dan keseganan tu sebab mungkin dari acara dan majlis sebegitu dapat mengeratkan hubungan kejiranan tu sendiri.

Dan tuan rumah penganjur rumah terbuka tu pulak perlu la bersikap lebih terbuka dalam menjemput dan meraikan semua tetamu yang hadir tanpa mengira pangkat dan darjat mereka.


p/s : Teringat budaya kenduri kendara di Sabah. Biasanya membawa sampai dua hari dua malam dan ianya memang terbuka untuk sesiapa je yang nak meraikan majlis. 
4 comments: