26 December 2012

1.3 juta dalam masa tiga hari

  7 Komen    
label: 
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua rakan rakan pengunjung yang dihormati mudah mudahan kita semua mendapat rahmat dan keberkatan dari Allah dalam apa juga kebaikan yang kita kerjakan.

Buat rakan rakan di kawasan Pantai Timur Semenanjung yang mungkin anda sendiri atau ada ahli keluarga yang terlibat dengan bencana banjir yang melanda, bersabarlah kerana Allah sentiasa bersama-sama orang yang sabar.

Demam iPhone 5 gadget impian berterusan melarat hingga ke penghujung tahun 2012 apabila penganjur melanjutkan tarikh akhir untuk menyelesaikan tugasan.



Dengan berbaki kurang satu minggu ditambah dengan bermulanya tugasan kerja untuk menghadapi sesi bermulanya persekolahan 2013, mungkin dapat juga meneruskan usaha akhir untuk menempatkan diri diantara pencarian blogger terhebat.

Dalam entri yang INI aku ada berkongsi sedikit kesan setelah bertukar nama domain dari [dot] blogspot kepada [dot] my. Terutamanya kedudukan di alexa dan pastinya enjin carian google.


Kedudukan sebelum bertukar domain
Nak kata kedudukan ranking di alexa sebelum aku bertukar domain tu hebat sangat pun tidak juga. Tapi kenaikan yang dikecapi tu agak baik juga untuk blog yang tak berapa popular macam blog aku ni. 


Kedudukan selepas bertukar domain
Bila bertukar je domain, punya la jauh tercampak oleh alexa tu. Memang kedudukannya macam blog yang baru berusia sehari. Dan lebih menggugat apabila index google juga terkesan dari penukaran domain tu sendiri.


Kedudukan seterusnya di alexa
Namun alhamdulillah seperti kata kata semangat dari rakan rakan blogger lain bahawa keadaan sebegitu hanya sementara. Memang aku tak nafikan hanya dalam masa tiga hari, blog aku telah berjaya melangkaui kedudukan 1.3 juta blog lain dalam dunia ni. 


Kedudukan selepas hari ketiga berada dalam alexa
Dan bukan tu je. Apa yang aku dapat perhatikan, aktiviti pengiklanan dari pihak Nuffnang jugak sedikit rancak walaupun aku tak pernah bercerita atau berhikayat tentang Nuffnang ni. 

Alhamdulillah semua tu rezeki yang tidak disangka-sangka. Kalau boleh, teringin nak menjadi seperti blogger INI yang tak putus-putus berkongsi rezeki dengan rakan rakan blogger.



7 comments:

  1. Taniah pipoq semoga lebih maju jaya lagi

    ReplyDelete
  2. Tak apa sekejap sahaja Alexa Rank akan turun.

    ReplyDelete
  3. saya ber blog spot.com aja lah...ekekekek

    ReplyDelete
  4. jap je tu..saya hari tu dalam 2 minggu dah dapat balik

    goodluck!!

    ReplyDelete
  5. hahahaha..kan? kejap je turun ranking tu..hehehe

    ReplyDelete
  6. Cayalah...kejap jer tuh...nanti mesti pecut sampai bawah 300k balik..tahniah bro! Moga terus kekal berkongsi manfaat bersama =)

    ReplyDelete
  7. moga blog bro semakin hebat dgn berdomain sendiri, insyaAllah

    ReplyDelete